Cum fac bărbații curățenie

Cunosc două tipuri de bărbați: ăia care nu fac curățenie deloc și ăia care fac, dar așa se mai mocăiesc, de mai bine n-ar mai face. Taică-meu, de exemplu, era genul de bărbat care nu făcea nimica nimicuța. Nu punea mâna nici să ridice un capăt de ață de pe jos, darămite să ducă măcar gunoiul sau să schimbe un bec, să prindă o priză care atârnă sau să aerisească un calorifer. Abia dacă se sinchisea să ridice picioarele, când dădea mama cu aspiratorul. Dacă se întâmpla să-l sune vreun prieten, să-l roage ceva, răspundea, afectat: „Te-aș ajuta, dar nu pot. Facem curățenie.” sau „Băi, Sandule, aș veni, dar sunt obosit. Am făcut curățenie toată ziua.” Și cum mai dădea ochii peste cap, și cum mai protesta, și cât mai pufnea și plescăia: „Hai, măi, Icuța, iar facem curățenie? Nu e chiar cocină încă!” Săraca mama termina întâi dormitorul și-l trimitea să citească-n bârlog, numai să scape de el.

N-o să uit niciodată vacanța de vară pe care-am petrecut-o la țară, la bunici, cu mama și sora mea. Tata, rămas singur acasă, își cumpărase farfurii și tacâmuri de plastic, să nu care cumva să murdărească vreun blid și să fie nevoit să-l spele. Păstrase casa întocmai așa cum o lăsase mama. Nu mutase nici măcar o scamă de ici până mai colea. Ce contează că se ridicau ciurciumelele de praf până-n tavan? El era mândru nevoie mare că păstrase curățenia.

Prima întrebare pe care mi-a pus-o maică-mea, când a văzut că prietenesc și eu cu un băiet și că treaba e mai serioasă decât în cele mai optimiste visuri ale ei?

„Cum ari băietucu’ aista prin casî, mămicî?”

Nu mai prididea de pomenit toți sfinții, când i-am spus că Ted nu se dă-n lături de la treabă, ba chiar face curățenie cot la cot cu mine.

Face, nimic de zis, dar și când face, așa-i mai place să se moșmondească, de-mi vine să-mi iau câmpii, nu alta. Se-nvârte ca o curcă beată prin casă, face planuri, grafice colorate, liste și pomelnice, scrutează îndelung specificațiile de pe ambalajele produselor de curățenie, dezvoltă diverse teorii de eficientizare a procesului de curățenie. Cât termin eu o cameră, el termină mânerul de la un sertar.

Dacă l-aș lăsa de capul lui, i-ar lua vreo 10 zile să termine curățenia într-un apartament cu două camere. Cel puțin două din astea 10 zile ar fi dedicate calculatorului: desfăcut, scos piese, căblulețe, șuruburi, aspirat, șters, piscălit, asamblat la loc, așa cum am povestit aici. Numai bine ce-ar isprăvi, că ar trebui s-o ia de la capăt.

Singurul lucru la care protestează frecvent e datul cu mopul. Cum mă vede că scot mopul și găleata, cum încearcă să mă convingă, cu cerul și cu pământul, că nu e cazul, că e complicat, că se face apăraie, că mai bine șterge el cu o cârpă îmbibată în soluție. N-am înțeles, până de curând, angoasa asta pe care i-o pricinuiește mopul.

Ieri, ies la cumpărături în oraș. Îmi dau seama că am uitat banii acasă. Mă întorc. Intru-n casă, apă până aproape de glezne:

– Vai de mine, ce s-a întâmplat?
(Puțin încurcat) Ce repede te-ai întors!
– Avem inundație?
(Lipa-lipa, cu picioarele murate) Unde?
– Ce e cu apa asta pe jos?
– Dau cu mopul, doar că e prost, nu absoarbe prea bine. Stai acolo, că se alunecă!
– Aha. Păi, cine ne-a inundat?
– Nu ne-a inundat nimeni. Spăl eu pe jos.
– Cum speli?
– Cum se spală. Cu mopul! Nu vezi?
– Și apăraia asta?
– Nu mă vezi că o șterg?
– Eu văd, dar de unde e?
– Din găleată, de unde?!
– Ai turnat o găleată de apă pe jos?
(Se uită la mine, de zici că acum ar fi aflat că pe el nu l-a adus barza.) Păi, nu-nțeleg. Nu așa se procedează?

Foto: Pink Stormtrooper/Flickr.com

16 Responses to Cum fac bărbații curățenie

 1. Cry0nicS spune:

  It’s funny cause it’s true xD

  • Andra spune:

   Exactly! Ce-i drept, ieri parcă n-a fost așa de amuzant, când ne-am leorpăit o jumătate de zi în apăraia aia. A fost vina mopului prost, care nu absoarbe suficient de bine, firește.

 2. Cristian spune:

  :)))))) Comedie curata :)))))

  • Andra spune:

   Curat comedie! Dac-o fi să nu-și fi învățat lecția și să se mai întâmple, te chem la strâns apa de pe jos. Să vezi atunci comedie. :))

 3. Varvara spune:

  Al meu face, dar face de mantuiala. In ce categorie-l punem? :))

  PS: Eu m-am abonat la newsletter, dar tot intru pe blog in fiecare zi, ca sa fiu sigura ca nu mi-a scapat nimic. :))

  • Andra spune:

   În categoria mai largă a bărbaților care fac, dar mai bine n-ar mai face, nu? :)) Mi-a scris o doamnă, pe Facebook, că soțul ei face parte din categoria bărbaților care fac curățenie bine și mai ales repede. Cică s-ar mișca așa de iute pentru că nu se dă-n vânt după curățenie, firește.

 4. Cristian Duca spune:

  Lol. Asa faceau femeile de serviciu in scoala generala :)) Dar adevarul e ca aveau o galeata de 3 litri pentru o camera de 50m patrati :))

  • Andra spune:

   Mai știi, Cristi?! Poate femeia de serviciu de la școală o fi fost modelul lui. S-o fi gândit el: „Ia, pe cine știu eu care să fie expert în mânuirea mopului? Tanti de serviciu de la școală. Cum proceda ea? Turna găleata de apă pe jos. Zis și făcut!” :))

 5. Diego spune:

  :)))) ce-mi place

 6. DarkLady spune:

  Cand incepi sa-ti imaginezi totul devine comedie pura :X bvo !

 7. Liviu spune:

  Domnisoarele sa invete. Pe doamne nu am cu ce sa le ajut, nu i-ati vazut inainte sa spuneti „DA”? Si va rog sa nu dati vina pe oxitocina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *