Ora de religie, înainte, marș! De ce să scoți copii cu icoane în stradă?

Se apropie termenul până la care elevii și părinții au dreptul să-și exprime opțiunea în favoarea sau împotriva orei de religie. Sunt câțiva ani buni de când am ieșit de pe băncile școlii. Nu am copii. Cu toate astea, sunt bombardată cu mesaje care mă-ndeamnă să multiplic cererea de înscriere la ora de religie și să-mi conving prietenii care au copii s-o semneze. Nu mă mai pot răcori de Purici, Buzdugani și Connectări sfătoși. Am prieteni asupra cărora profesorii pun presiuni să semneze cererea, chiar dacă nu vor să-și înscrie copiii la ora de religie. De ce atâta înverșunare?

În Suceava, orașul meu natal, s-a organizat ieri un marș pentru susținerea orei de religie, sub deviza „Religia în școală, prioritate națională”. Organizarea a fost ireproșabilă: sute de participanți, îndeosebi preoți și oameni în vârstă, lozinci strigate la portavoce, pancarte, cântece bisericești, cruci, steaguri, copii cu icoane-n mâini.

Foto: Andrei Petrea

Cu câteva zile înainte de marș, inițiatorii acțiunii au călărit grupurile de pe Facebook cu mesaje mobilizatoare: „Frați români, veniți alături de noi cu inimi voioase! Vă rugăm ca la procesiunea de duminică să participăm toți: preoți purtând epitrahil luminos, însoțiți de credincioși și copii cu icoane ortodoxe în mâini. Dați mai departe, răspândiți vestea!”

Captură mesaj de mobilizare pentru susținerea orei de religie

Captură mesaj de mobilizare pentru susținerea orei de religie

N-au ocolit nici grupul foștilor sau actualilor elevi ai Colegiului Național Ștefan cel Mare, din Suceava, printre membrii căruia mă număr și eu. Am întrebat de ce trebuie scoși la mărșăluit copii purtători de icoane. În ce fel ajută plimbarisirea patrafirelor luminoase la afirmarea valorilor creștine? De ce are nevoie ora de religie de un marș de susținere? Ora de religie n-a fost interzisă. A devenit opțională. Vrei oră de religie, faci cerere. Nu vrei, nu faci. Am primit drept răspuns, de la unul dintre profesorii de religie ai colegiului, un talmeș-balmeș despre sfinți, martiri, sirieni, comunism, revoluție, libertate.

Despre sfinți, martiri, sirieni, comuniști și despre cum Revoluția din 1989 a fost, de fapt, o cruciadă

Despre sfinți, martiri, sirieni, comuniști și despre cum Revoluția din 1989 a fost, de fapt, o cruciadă

E dreptul fiecăruia dintre noi să mărșăluiască pentru ce vrea. Totuși, la ce e bună această campanie înflăcărată? N-a atacat nimeni credința și valorile nimănui. Fiecare e liber să și le exercite așa cum crede de cuviință. Elevii (sau părinții lor, în cazul minorilor) au libertatea să aleagă dacă vor ora de religie sau nu. Și dacă au această libertate, de ce e nevoie să scoatem copii cu icoane-n mâini la mărșăluit pe străzi? Nu-i oprește nimeni pe părinți să-și înscrie copiii la ora de religie, să-i ducă la biserică, la mănăstire, la schit, la Mormântul Sfânt, la Zidul Plângerii, la Muntele Athos, unde-i taie capul. De ce ne mai strofocăm atât?

Foto: Andrei Petrea

M-am întrebat pentru ce alte cauze au mai militat cele 12 asociații organizatoare ale Marșului pentru susținerea orei de religie. Doar două dintre ele s-au implicat vreodată în acțiuni caritabile. Celelalte zece au mai sprijinit până acum doar: un marș împotriva avortului, un miting contra cipurilor, apelul la boicotarea Colegiului Bilingv „George Coșbuc” din București (instituție acuzată de „activism LGBT” și punerea-n scenă a „piesei de teatru pornografic” Monoloagele vaginului) și mișcarea „Scoateți Halloweenul din școli”.

Foto: Gicu Boboc

Unul dintre preoții care au inițiat marșul pentru susținerea orei de religie mi-a fost profesor și e, de mulți ani, inspector școlar. A avut patru ani de ore de religie la dispoziție să-mi vorbească despre valorile creștine. N-a făcut-o. În schimb, m-a pus să conspectez manualul și să copiez citate din Scriptură. M-a învățat că oamenii care se dedau la poftele trupești în post aduc pe lume copii handicapați. Mi-a spus că pruncii morți înainte să fie botezați ajung în Iad, pentru că sunt niște reziduuri umane. Mi-a atras atenția că dacă mă pensez, mă jertfesc dracilor și dacă port pantaloni, ispitesc îngerii. Mi-a recomandat să-mi mai tacă fleanca și să nu mai pun atâtea întrebări, pentru că sunt femeie. M-a învățat că boala e determinată de păcat și că un copil bolnav plătește pentru păcatele părinților lui. Mi-a mai spus și că muzica rock e lucrul dracului și toți rockerii sunt sataniști, profanatori de morminte. Internetul e lucrul dracului, televizorul e lucrul dracului, teoria evoluționistă e lucrul dracului, ora de educație sexuală, la fel.

Țin minte că am încurajat-o pe sora mea mai mică să participe la olimpiada de religie, când era în clasa a V-a. Murise tata. Ne descurcam greu. Aveam datorii. Trăiam de pe-o zi pe alta, nu ne permiteam distracții, excursii și vacanțe. Premiul pentru locul I la faza pe județ a olimpiadei era o excursie de-o săptămână în Grecia. A învățat și-a fost prima pe listă, cu nota 10. Inspectorul școlar – același preot care mi-a fost profesor și care a pus umărul deunăzi la marș, a trimis-o, însă, pe nepoată-sa-n Grecia, în locul ei. Pe soră-mea a consolat-o cu câteva zile la o mănăstire din județul Iași, la spălat vase și curățat cartofi până i-au ieșit ochii din cap. Nu m-am putut abține și l-am întrebat dacă nu-i e frică c-o să-l bată Dumnezeu pentru nedreptatea pe care-a făcut-o. A ridicat din umeri și mi-a zis: „Dumnezeu l-ar ierta și pe diavol de păcatele lui, dacă s-ar smeri.”

Foto: Gicu Boboc

Nu fraternizez nici cu Asociația Secular-Umanistă din România, nici cu Asociația „Părinți pentru ora de religie”. Știu că există și preoți sau profesori de religie cu har și vocație. Sunt de-acord cu decizia Curții Constituționale. Cred că ora de religie n-are nicio legătură cu credința, la fel cum cred că dragoste cu sila nu se poate. Nu mai bine nu ne mai împărțim în tabere bătăioase și lăsăm pe fiecare să judece și să aleagă?

 • Fețe, fețe
  Fețe, fețe
 • Câștigi pe bune!
  Câștigi pe bune!
 • Copil cu icoană-n mâini, la marș
  Copil cu icoană-n mâini, la marș

Foto: Gicu Boboc

Mulțumesc, Andrei Petrea și Gicu Boboc, pentru fotografii!

30 Responses to Ora de religie, înainte, marș! De ce să scoți copii cu icoane în stradă?

 1. Varvara spune:

  Andra, sunt unul dintre parintii asupra carora se pun presiuni pentru semnarea cererii, la scoala gen. nr. 9 (Ion Creanga) din Suceava. Culmea e ca inainte sa-nceapa cu insistentele si amenintarile, mi-as fi inscris copilul la ora de religie. Acum NU!

  • Andra spune:

   Tot în Suceava? Aoleu, avem probleme mari. Și ce-ai făcut, până la urmă?

   • Varvara spune:

    Ce sa fac?!? N-am semnat nimic, evident. Cu riscul sa-mi fie persecutat copilul dupa aia. Daca se intampla ceva, il mut. Mai sunt scoli, slava cerului. Pana una alta, mai am de tras cateva zile de insistente, pana pe 6 martie. S-a mai convocat inca o sedinta cu parintii pana atunci. Ce-i drept, trebuie reamintit parintilor si sa stranga bani pentru cadourile de 8 martie. Mi-e sila!

    • Andra spune:

     Varvara, vrea cineva să stea puțin de vorbă cu tine despre ce se-ntâmplă la școala Ion Creangă. Dacă vrei, dă-mi tu un semn, te rog, și intermediez eu, cu drag. Evident, n-am vrut să te spamez cu un mail nesolicitat. :-)

 2. Miruna spune:

  Acelasi lucru ma intrebam si eu. Pentru ce e toata agitatia asta??? In ultimele cateva zile, parca am impresia ca ne-au invadat cu mesajele spalatoare de creiere. Lasati-ne, fratilor, sa ne educam copiii cum credem noi ca-i mai bine. O sa moara de foame profesorii de religie ramasi fara loc la catedra? Chiar n-a mai ramas nimic de munca in tara asta?

 3. Marius spune:

  Si pe noi au incercat sa ne intimideze la scoala. Cica trebuie sa venim sa avem grija de copii in timpul in care ceilalti fac ora de religie, ca sa nu ramana nesupravegheati. Hai, sictir! In decizia CCR si modificarile la lege se spune clar ca ora de religie trebuie incadrata in orar la inceputul sau la finalul programului pe ziua respectiva. Noi stim asta, dar or fi altii mai slabi de inger care se lasa influentati si pun botul la mizerii.

 4. Tonomatul spune:

  Nu ma surprinde. Daca nu se organiza marsul asta in Suceava, unde sa se organizeze? Mare, mare concentratie de habotnici acolo. Sa nu fie cu suparare, nevasta-mea e suceveanca, deci si eu tot moldovean (bucovinean, pardon), prin alianta. :)) In plus, nu cred sa existe altundeva in tara mafie preotească mai viguroasa ca-n Suceava. Stii cat costa o parohie in judet? Sau un loc la catedra? Normal ca nu le convina sa-si piarda locurile la catedra. Primesc tribut de pe urma lor.

 5. Varvara spune:

  Andra, te pomenesti ca o fi de la presa? Ma faci celebra? :)) Poti sa-i dai adresa mea de mail. Sa nu se supere ca nu cred ca mai raspund in seara asta. Copilul e la somn, barbatul picoteste si eu mi-am luat deja portia de net pe ziua de azi.

 6. Adrian spune:

  Daca se militeaza pentru gay, rosia montana si libertatea presei, de ce nu s-ar milita si pentru ora de religie. Spre deosebire de tine, Andra, eu am avut altfel de profesori de religie si la mine in scoala (generala + liceu) nu am avut probleme de genul conspect de manuale. De asemenea, cei care erau spre exemplu protestanti sau catolici, puteau parasi sala(aveau ora separata cu pastorul sau preotul lor). Este adevarat, sunt si probleme, eu nu neg asta, insa sunt si profesori de religie care isi fac treaba cu brio. La noi orele de religie erau mai mult de psihologie si imi aduc cu drag aminte de cum am invatat despre budism si diferentele intre religii. Cred ca totul tine de profesor. Motiv pentru care eu nu am mai invatat la matematica. Mult timp de atunci. Anyway, salut BOR pentru ca a raspuns campaniei ce a fost dusa impotriva orelor de religie. :)

  • Andra spune:

   Adrian, nu neg acest lucru. Știu că sunt și profesori de religie care-și fac treaba bine, la fel cum știu că există și preoți cinstiți, cu har. Unul dintre profesorii de religie care cred că ar merita oricând un loc la catedră îmi este văr și e un om minunat. Mă bucur că ai amintiri frumoase despre ora de religie. Fiecare are dreptul să mărșăluiască și să-și susțină ideile. În cazul ăsta, însă, am două probleme:
   1) Nu mai bine nu ne mai strofocăm și lăsăm pe fiecare să aleagă? De când am publicat textul de mai sus și până acum, am mai aflat zeci de povești de la oameni asupra cărora se fac presiuni să semneze cererea. Știu că se întâmplă și invers, nici asta nu e okay.
   2) Fie-mi iertat, însă marșul ăsta pentru „afirmarea valorilor creștine în spațiul public” mi se pare o mare dovadă de ipocrizie din partea inspectorului școlar și a zece dintre cele 12 asociații care au sprijinit acțiunea. Dacă n-aș fi vorbit în cunoștință de cauză, n-aș fi vorbit deloc.

   • Adrian spune:

    ” CNA a analizat, în şedinţa de marţi, o adresă a Patriarhiei Române în care Consiliul era rugat să recomande difuzarea unor spoturi de promovare a orei de religie, precum şi a datei până la care se poate face înscrierea la această materie.
    „Statutul orei de religie în şcoală nu s-a schimbat. A apărut însă înscrierea ca modalitate de participare la ora de religie. Noi vrem să informăm populaţia cu privire la termenul destul de strâns privind înscrierea copiilor la ora de religie”, a spus Ionuţ-Gabriel Corduneanu, prezent la şedinţă şi citat de Mediafax.
    El a precizat că demersul Patriarhiei Române este făcut „spre binele şcolii româneşti şi pentru coerenţa actului de învăţământ”.

    E atat de simplu :D

    • Tonomatul spune:

     Da, mai, Adrian, salutam cu totii BOR-ul cel iubit, cu marsurile si campaniile lui penibile si retrograde cu tot. Ce zice fata aici si ce bati toaca tu. Pardon, nu mi se pare c-ar fi campanie de constientizare, din moment ce oameni care nu mai au treaba cu ora de religie si n-au nici copii sunt spamati si sunt atatia parinti asupra carora se pun presiuni sa semneze cererea.

    • Andra spune:

     Eu zic să nu ne certăm. :-) Nici mie nu mi se pare o simplă campanie de conștientizare. Sunt curioasă câți elevi majori, din clasele a XI-a și a XII-a se vor înscrie la ora de religie. Dacă procentul va fi mare, înseamnă că profesorii și-au făcut treaba bine până acum. Dacă nu, nu. Să nu spuneți că numărul elevilor majori care se vor înscrie n-are nicio legătură cu modul în care și-au condus profesorii orele. Atunci, ar însemna că profesorii n-au cum să sădească valorile creștine-n elevi (în mai bine de 10 ani de ore săptămânale) și că ora de religie e, de fapt, irelevantă.

    • Adrian spune:

     Eu nu vreau sa cumpar Pampers si daca ma uit la TV tot ma spameaza astia. :) De asta nu ma uit. Poti sa filtrezi foarte bine informatiile care ajung la tine, daca stii cum. Totul depinde de tine.

    • Andra spune:

     Am primit zeci de mesaje pe Facebook de la fanatici (neconectați cu mine pe profil, deci oameni pe care nu-i cunosc și pe care nu i-am acceptat în listă) care mă îndemnau să printez cerea și să-mi conving prietenii cu copii s-o semneze. Asta tot campanie de conștientizare e? Pe ăștia cum îi filtrez? Îmi închid contul de Facebook? Oare n-oi fi și eu nițel îndreptățită să mă enervez?

    • Adrian spune:

     Andra, eu n-am primit. In cazul asta, un report ar fi bun. Totul e facut bine cand e facut cu moderatie, indiferent de ceea ce faci. ;D

    • Andra spune:

     Asta cred și eu, tocmai de-aia am și scris că nu mă identific cu niciuna dintre cele două tabere, ambele nițel pălite de fanatism, în opinia mea. :-)

   • Anusca Ionela-Carmen spune:

    Buna, Andra, sunt mama lui Bogdan (fostul tau coleg de clasa), daca ma mai tii minte!
    Sa stii ca pot sa ma consider si eu ” ipocrita „! Am sprijinit si sprijin mentinerea orei de religie in scoala, am fost la acel mars, pentru ca asa am vrut, nu m-a obligat nimeni sa ma ” strofoc „! Si inca ceva, nici pe copiii ce purtau icoane nu i-a obligat nimeni sa o faca , crede-ma, am fost acolo, le purtau cu mandrie! Daca ai fi fost si tu in mijlocul nostru, altfel ai fi perceput lucrurile! Ce vezi rau in faptul ca ne aparam valorile si credinta? Uite ca asa am considerat noi ca este bine sa facem si nu ne-a fost rusine! Pe cine am deranjat? Presiuni pentru a semna cererea? Indemn da, presiune nu! Verifica daca este asa! https://bucovinaprofunda.wordpress.com/2015/03/05/mesaj-al-asociatiei-parinti-pentru-ora-de-religie-filiala-suceava/

    • Andra spune:

     Bună seara, doamnă, sigur că vă țin minte. Știu că ați participat, v-am recunoscut în imaginile surprinse la marș. Vă rog să recitiți textul meu cu atenție. V-am nominalizat eu în rândurile de mai sus? Nu. Atunci, de ce-ați simțit nevoia să veniți să mă mustrați pe mine, pe site-ul meu? Îmi mențin părerile de mai sus. În plus:

     – Nu văd cum credința s-ar putea preda la școală. Istoria religiilor, da. Credința, nu.
     – Nu mi-aș înscrie copiii la ora de religie, ca să-nvețe că dacă spală rufe de Sf. Parascheva, îi calcă mașina. Dacă-mi permiteți, copiilor mei o să le respect libertatea de a decide singuri, când va veni timpul, în ce să creadă și ce nu.
     – Nu cred că v-a atacat cineva valorile și credința. Sunteți liberi să vi le exercitați cum credeți de cuviință. V-a oprit cineva să mergeți la biserică sau să vă înscrieți copilul la ora de religie? Nu.
     – Da, s-au făcut nenumărate presiuni pentru semnarea cererilor. Vă invit să vă documentați. Cea mai mare presiune a făcut-o însuși ministrul educației, care n-a dat ordin ca orele de religie să fie plasate la începutul sau la finalul programului, cum ar fi fost normal. Plasarea orei între alte discipline, fără alternative clare, e o modalitatea de a le forța mâna părinților.
     – Mă scârbește faptul că BOR n-a simțit nevoia să se urnească și să creeze campanii mediatice de amploare și pentru alte subiecte morale. Cum a simțit că-i sunt amenințate interesele, cum i-a scos la înaintare pe Connectăr și Alex Velea, pilonii creștinătății.
     – Mă scârbesc cauzele susținute până acum de asociațiile care au organizat marșul de la Suceava.
     – Mi se par manipulatoare mesajele transmise în spoturile video. Chiar așa, toleranţa şi adevărul să nu mai poată fi învăţate decât în timpul orei de religie?

     Din respect față de dumneavoastră, nu cenzurez linkul pe care l-ați pus în comentariu. Consider că un site unde articolele anti vaccinare sunt la ordinea zilei și fanatismul e ridicat la rangul de valoare nu vă sprijină cauza. Dac-aș fi fost un părinte indecis și mi-ar fi picat sub ochi site-ul ăsta, mi-aș fi dat seama că-i mai bine să nu-mi înscriu copilul la ora de religie, în doi timpi și trei mișcări. Mă scuzați, dar e o mizerie.

     Acum că 90% dintre părinți și-au înscris copiii la ora de religie, deci BOR a ieșit biruitor din luptă, vă rog, respectuos, ca atunci când mai militați pentru ceva, s-o faceți altundeva, nu aici. Mulțumesc!

 7. alin spune:

  Vai de viata mea, cat de primitivi suntem in 2015….mi-e greu sa cred ca am avut ghinionul sa ma nasc intr-o astfel de tara, cu atat de multi retardati… Auzi la astia, ca ispitesti ingerii… Atunci minorele pe cine ispitesc, ca ele sunt chiar goale pe facebook, nu ca in pantaloni….aoleu, e clar, Romania isi merita soarta… NU AM CREZUT VREODATA CA O SA VAD ATATA PRIMITIVISM ca in tara asta….

  • Andra spune:

   Alin, pe-aia cu ispititul îngerilor mi-a spus-o referitor la pantalonii de la uniformă, largi, bleumarin, din stofă de Sibiu, călcați la dungă, deci nu vreo mulăciune cu danteluțe și spintecături, cum se poartă acum. Iarna erau și -20 de grade în Suceava, nu puteam să port fustă. Pe vremea aia n-aveam Facebook, aveam Hi5, dar parcă nu era concentrație așa mare de poze deșucheate. :))

   • alin spune:

    Mai, si eu sunt constient ca generatia asta de sub 20 e plina de tarfe minore, ca doar pozele nud de pe facebook sunt dovada clara si „irefutabila”, dar cu siguranta asta nu are vreo legatura cu”religia”, asa cum pretind inapoiatii astia… Dar asta e, le merge minciuna inca, eu stau la tara si iti spun direct de la sursa ca le merge. La astia batrani, dar din pacate si tinerii sunt manipulati….e trist….dar asta e

    • Andra spune:

     Stau și mă-ntreb de sunt așa, dacă au avut ore de religie săptămânale, încă din clasa I. :-) Cum spuneam și mai sus: sunt curioasă câți elevi majori, din clasele a XI-a și a XII-a se vor înscrie la ora de religie. Dacă procentul va fi mare, înseamnă că profesorii și-au făcut treaba bine până acum. Dacă nu, nu. Dacă vine cineva să-mi spună că numărul elevilor majori care se vor înscrie n-are nicio legătură cu modul în care și-au condus profesorii orele, atunci, înseamnă că profesorii n-au cum să sădească valorile creștine-n elevi (în mai bine de 10 ani de ore săptămânale) și că ora de religie e, de fapt, irelevantă.

 8. Vlad Ilaş spune:

  Pe timeline-ul meu n-a apărut nimic despre ora de religie şi toate astea. Băi, dar nimic-nimic! Nici nu ştiam ce s-a întâmplat până să citesc la tine :))

  • Andra spune:

   Norocosule! :P Pe mine m-au ciuruit. N-am avut curaj să număr câte înjurături am primit prin mesaje private pe Facebook, de la suceveni, unii dintre ei chiar participanți la marș. Aparent, mă fac vinovată de scoaterea lui Dumnezeu din viețile copiilor. Îți dai seama câtă putere am eu, o mână de om. :)) Mult a fost, puțin a mai rămas. Azi e ultima zi și scăpăm de campaniile astea și pro, și contra.

 9. Anusca Ionela-Carmen spune:

  Orgolii, polite platite cu varf si indesat, iar altele ramase neplatite, rani mai vechi sau mai noi, dureri, suflete neintelese, ganduri ce macina, nedreptati, judecati… si cand te gandesti ca Dumnezeu este IUBIRE si toate pot fi atat de frumoase! Ne-am nascut din iubire, ne miscam in iubire, suntem iubire!
  https://www.youtube.com/watch?v=AO9x6hnM1Yg
  https://www.youtube.com/watch?v=vA0GxhdQLFs
  https://www.youtube.com/watch?v=UiqdaANhuk8
  Dumnezeu sa ne ocroteasca la tot pasul, sa ne lumineze mintile, sa ne inmoaie inimile si sa ne ierte pe toti!

  • Andra spune:

   Doamnă, sunteți liberă să credeți și să faceți ce vreți. Revin cu rugămintea să ocoliți acest blog. Mulțumesc.

 10. Cris spune:

  Andra, unde gasesc arhiva blogului? De cand scrii pe blog?

  • Andra spune:

   Bună, Cris! N-o găsești nicăieri, deocamdată. Scriu de curând, de pe 1 februarie. Dacă dai click pe butonul „Încarcă articole” de pe frontpage, o să le găsești pe toate. :-)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *